Soplówka jeżowata

Historia/pochodzenie
  • znana od dawna w medycynie wschodu, głównie biała, jeśli brązowa to stara lub zniszczona
  • zaliczana do „grzybów witalnych”
  • gąbczasta, na martwych i rozkładających się drzewach
  • występuje w północnej Ameryce
Składniki odżywcze

aminokwasy, potas, selen, żelazo, cynk, fosfor, beta-glukany

Uprawa/zbiór
  • wysoka wilgotność, jasne światło, 10-24 stopnie – temperatura do owocowania
  • wykręć i pociągnij, nie tnij grzyba
  • na trocinach z dodatkiem otrąb
  • w specjalnych torbac
  • po zakończonej kolonizacji w miejscu powstawania grzyba natnij torbę, nie za dużo
  • odcina się cały grzyb ostrym nożem, jak najbliżej torby
  • po zbiorze zostawić torbę do ponownego zaowocowania, nawet 2 lub 3 razy
Medyczne/zdrowotne właściwości
  • korzystnie wpływa na układ nerwowy
  • Alzheimer, Parkinson
  • poprawia samopoczucie
  • zwiększa koncentrację
  • korzystnie na układ pokarmowy
Sposób przyrządzania/przygotowania
  • może być usmażona na oliwie i polana sake
  • z kurczakiem
  • z makaronem
  • w sałatkach warzywnych
  • smak lekko orzechowo-słony
  • gotować do koloru złotobrązowego
Skutki uboczne/przeciwwskazania
  • może nie być odpowiednie dla osób z astmą i alergiami
  • nie dla kobiet w ciąży i karmiących
  • nie przed planowanymi operacjami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *