Shitake

 

Historia/pochodzenie
  • hodowany w Azji od stuleci
  • występuje głównie w Japonii, Korei, Chinach
  • „eliksir życia”
Składniki odżywcze

witaminy z grupy B, witamina C, D, kwas foliowy, kwas pantotenowy, potas, żelazo, miedź, cynk, selen, wapń, niacyna

Uprawa i zbiór

Składa się z 5 faz – wzrostu grzybni, zawiązywania owocników, zbioru owocników 1 rzutu, regeneracji, zbiór kolejnego rzutu.

Podłoże – trociny drzew liściastych (klon, dąb)

Zbiór – gdy spód grzyba pęka ale brzeg jest jeszcze zwinięty

Medyczne/zdrowotne właściwości
  • antyoksydacyjne, antybakteryjne
  • obniża ciśnienie
  • wzmacnia kości
  • zmniejsza ryzyko cukrzycy
  • przeciw miażdżycy
  • na zaparcia
  • system nerwowy
Sposób przygotowywania/przyrządzania

W Japonii jedzone są na surowo, mogą być suszone, duszone, gotowane. Ze świeżych należy usunąć twardą nóżkę. Jak najkrócej podgrzewać.

Skutki uboczne/przeciwwskazania
  • nie dla osób z kamieniami nerkowymi
  • gdy zjedzone za dużo – biegunka, wzdęcia
  • nie dla dzieci
  • mogą uczulać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *