Reishi

Historia/pochodzenie
  • pochodzi z Azji, używany od ponad 2200 lat
  • rośnie pojedynczo lub w grupach na pniach drzew liściastych
  • „grzyb nieśmiertelności”
  • rośnie w cieple i wilgoci
Składniki odżywcze

beta-glukany, trójterpeny, sole mineralne, aminokwasy, betaina, cholina, kwas palmitynowy, lingocerynowy, starynowy, witamina B2, kwas askorbinowy, cynk, wapń

Uprawa i zbiór
  • owocniki jednoroczne
  • uprawa na drewnie lub trocinach
  • podobna do soplówki (uprawa w torbach)
  • 10-24 stopnie temperatura, wysoka wilgotność
  • wykręć i wyrwij
Medyczne/zdrowotne właściwości
  • odporność
  • choroby układu krążenia
  • zmniejsza objawy alergiczne
  • zmniejsza ilość wolnych rodników
  • bezsenność
Sposób przygotowania/ przyrządzania

Herbata: 3-5 g grzyba, 4-5 filiżanek wody, nie gotować, dusić przez 2 godziny, w garnku stalowym, można dodać miód, imbir, sok, zieloną herbatę do smaku, zapas można przechowywać w lodówce kilka dni

Skutki uboczne/przeciwwskazania
  • nie przyjmować przy lekach rozrzedzających krew
  • mogą pojawić się alergie, biegunki, mdłości

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *