Maitake

Historia/pochodzenie
  • pochodzi z północno-wschodniej Japonii
  • rośnie na korzeniach dębu, może mieć średnicę nawet 50 cm, mogą ważyć nawet 45 kg
  • spożywany w Chinach i Japonii od 3000 tysięcy lat
Składniki odżywcze

bogaty w błonnik, witaminę D, antyoksydanty, polisacharydy, flawonoidy

Uprawa/zbiór
  • pojawia się w okolicach sierpnia i września
  • uprawę zaleca się na brzozie, jesionie, topoli i dębie,
  • najlepiej w ciemnym, zacienionym miejscu
Medyczne/zdrowotne właściwości
  • reguluje ciśnienie krwi
  • obniża cholesterol
  • wspomaga leczenie cukrzycy
  • przeciwwirusowy
  • stymuluje układ odpornościowy
Sposób przyrządzania/przygotowywania
  • nie myć bo wypłuczemy smak
  • zjeść jak najszybciej po zebraniu
  • rozrywać ręcznie
  • zjadać smażone, z ryżem
Skutki uboczne/przeciwwskazania
  • nie dla kobiet w ciąży i karmiących
  • może powodować nudności
  • nie dla cukrzyków
  • osób z niskim ciśnieniem
  • nie stosować przed operacjami – ryzyko krwawienia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *