Kordyceps

Historia/pochodzenie

Występuje naturalnie na Wyżynie Tybetańskiej, grzyb-pasożyt, głównie na larwach zimujących w ziemi. Używany w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. Pierwsze wzmianki pochodzą z XV w. Istnieją tysiące gatunków cordycepsu. Zgodnie z opowieściami, grupa pasterzy jaków odkryła kordyceps 1500 lat temu. Któreś ze zwierząt zjadło grzyba, ożywiło się i pasterze zauważyli, że to zasługa dziwnie wyglądających korzonków. Od tamtej pory kordyceps występuje w Medycynie Azjatyckiej, lecząc choroby i dostarczając energii.

Składniki odżywcze

aminokwasy, adenina, adenozyna, witamina E, K, B1, B2, B12, kwasy tłuszczowe, sterole, potas, sód, wapń, magnez, żelazo, cynk, selen

Uprawa/zbiór

Grzybnia uprawiana jest na substratach na bazie ryżu.

Medyczne/prozdrowotne właściwości
  • kaszel
  • schorzenia nerek
  • problemy z oddychaniem
  • nieregularne tętno
  • zawroty głowy
  • schorzenia wątroby
  • poprawia odporność
  • spowalnia starzenie się
  • dodaje energii
  • cukrzyca
  • podnosi libido i funkcje seksualne
Sposób przyrządzania/przygotowywania
  • z warzywami, z kurczakiem
  • w rosole, z makaronem
  • zasmażany

Części wykorzystywane – grzybnia i części naziemne

Skutki uboczne/przeciwwskazania
  • nie dla kobiet w ciąży
  • choroby autoimmunologiczne
  • cukrzyków (obniża poziom cukru)
  • podwyższa poziom testosteronu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *